• voor 16:30 besteld, morgen in huis
 • winkel in ede
 • Gratis verzending v.a € 50,-

Pelletkachel informatie

Welke voordelen biedt een Pelletkachel?

 

Duurzame energie heeft de toekomst en ook op het gebied van warmte in huis kun je rekening houden met het milieu. Een apparaat waarmee je je woning duurzaam kunt verwarmen is de pelletkachel. Pellets zijn geperste houtkorrels gemaakt van schoon hout waar verder niets aan toegevoegd is. 

Sinds 1 januari 2016 geldt er een subsidieregeling voor bezitters van een pelletkachel. Op deze manier hoopt de overheid mensen meer te stimuleren door op een milieubewuste wijze hun huis warm te stoken. Hiervoor is de Investerings Subsidie Duurzame Energie (ISDE) ingevoerd. Met de aanschaf van een pelletkachel ben je niet alleen goed bezig voor het milieu maar het is ook nog eens gunstig voor je portemonnee.

 

LET OP! Sinds 1 Januari 2018 geldt de regel dat u de Pellet kachel door een erkend installateur dient te laten installeren. Voor meer informatie omtrent deze nieuwe regelen verwijzen wij u graag door naar MIJN.rvo.nl / RVO.nl.

 

1. Aanvragen subsidie voor een Pelletkachel

 

Om in aanmerking te komen voor subsidie dient de pelletkachel aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Om te beginnen dient de kachel op de lijst te staan van apparaten die in aanmerking komen voor subsidie. Deze lijst is gemaakt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en bij deze instantie kun je dan ook de subsidie aanvragen.

Behalve dat de kachel op deze lijst staat dient deze ook geregistreerd te staan op jouw naam. Verder is de kachel in Nederland geïnstalleerd en mag je deze niet binnen een jaar weer weghalen uit de woning wil je recht hebben op subsidie. De subsidie voor pelletkachels kun je aanvragen binnen zes maanden na de installatie.

Aanvragen is makkelijk en kan via www.rvo.nl Het aanvragen gaat eenvoudig:

 1. je kunt inloggen met je DigiD, vult je persoonlijke gegevens in en de factuur van de kachel kun je uploaden als bewijs dat deze door jou betaald is.
 2. Naast de factuur heb je ook een meldcode voor de pelletkachel nodig om subsidie aan te vragen. Deze code vind je terug als je op onze website bij het apparaat kijkt dat je aangeschaft hebt.

 

Alle pelletkachels die wij bij Filterfabriek verkopen kun je op de website van de RVO terugvinden onder de naam AMG S.P.A. of Castelmonte.

 

Wilt u persoonlijk advies over pelletkachels? Contact ons!

 

    WhatsApp - op werkdagen tussen 09:00 - 17:00 uur

   Telefonisch - op werkdagen tussen 09:00 - 17:00 uur

    Stuur een email naar [email protected]

 

2. Besparen met een Pelletkachel

Met een pelletkachel kun je zeker besparen op energiekosten maar hoeveel dat precies is kan verschillen. Deze verschillen worden met name veroorzaakt door het type brandstof dat je voordat je een pelletkachel aanschaft voor je huishouden gebruikt maar ook door de manier van stoken. Niet iedereen stookt evenveel en niet ieder huishouden gebruikt evenveel energie.

Huishoudens op aardgas

De meeste huishoudens in Nederland draaien op aardgas samen met een CV ketel. Hiermee wordt de woning verwarmd maar wordt deze ook voorzien van warm water. Dit geschiedt in de meeste gevallen met een combiketel. Een doorsnee gezin in Nederland in een gemiddelde woning gebruikt zo’n 1500 tot 2000 kubieke meter gas per jaar. Het aandeel van warm water en het gas dat gebruikt wordt om te koken bedraagt ongeveer 500 m3 in totaal. De rest van het gas wordt dus gebruikt om de woning te verwarmen.

Kijk goed wat je wilt verwarmen

Als je er zeker van wilt zijn dat je geld bespaart op de stookkosten wanneer je een pelletkachel aanschaf dien je ook te berekenen hoeveel vertrekken ermee verwarmd worden. Als je alleen de woonkamer ermee wilt verwarmen kies je het beste voor een pelletkachel die voor een lokale verwarming zorgt. Als je de pelletkachel daarvoor gebruikt dekt deze zo’n 80 tot 90% van de stookkosten. Als je deze optimaal gebruikt kun je zeker wel zo’n 250 tot 450 euro besparen op de stookkosten.

Meer dan één vertrek verwarmen

Wil je behalve de woonkamer ook nog andere vertrekken in huis verwarmen met de pelletkachel? Dan kies je het beste voor een moederhaard CV of een pelletkachel met kanalisatie. Deze zijn wel duurder in aanschaf dan een pelletkachel die alleen lokaal verwarmt.  

 

Kies wat het beste bij je huishouden past

Als je een hogere prijs betaalt voor de aanschaf van een pelletkachel duurt het langer voordat je de aanschafprijs eruit haalt. Een pelletkachel kopen bij Filterfabriek is vanwege de lage prijzen een goede keuze maar het is tevens het slimste om goed te kijken waarvoor je deze gebruikt en te gaan voor de beste verhouding tussen kwaliteit en prijs. Niet iedereen hoeft altijd de duurste kachel aan te schaffen die er op de markt is omdat het niet voor iedereen evenveel rendement op zal leveren. Kies altijd de kachel die het beste bij jouw huishouden en woonsituatie past.

Verwarmen op een andere manier

Draait je huishouden niet op gas om te verwarmen? 

Dan dien je er wel rekening mee te houden dat de kosten ook heel anders zijn. Stook je je huis bijvoorbeeld op dit moment nog warm met hout door middel van een gewone kachel? Dan telt het zeker mee of je het hout koopt of het gratis krijgt. In het laatste geval levert een pelletkachel je dan ook minder voordeel op omdat je wel betaalt voor de pellets. Bereken altijd eerst goed hoe hoog je stookkosten zijn zodat je ook goed weet of het zinvol is om een pelletkachel aan te schaffen en deze je ook daadwerkelijk een besparing in de kosten oplevert.

 

3. Hoe bepaal je het vermogen dat je nodig hebt?

 

Als je overweegt een pelletkachel aan te schaffen is het belangrijk om goed te kijken welk model het beste bij je huishouden past zodat deze het meeste rendement oplevert. Kortom, hoeveel vermogen dient een pelletkachel in jouw woning te hebben? We hebben de belangrijkste punten waar je rekening mee dient te houden voor je op een rijtje gezet.

 • Het is belangrijk te kijken hoeveel gas je nu nog gebruikt.
 • Kijk altijd naar de afmetingen van de ruimte die je wilt verwarmen met een pelletkachel.
 • Kijk hoe de ruimte die je wilt verwarmen met de kachel geïsoleerd is. Houd rekening met hoeveel vertrekken je wilt verwarmen met de pelletkachel.
 • Wat voor functie heeft de kamer die verwarmd wordt met de pelletkachel? Als het een ruimte is waar je veel zit om bijvoorbeeld te werken is het zeker belangrijk dat de kachel voldoende warmte geeft.
 • Het is ook zaak dat je weet hoeveel energie je nodig hebt om de ruimte goed te kunnen verwarmen. Is de pelletkachel bedoeld voor hoofdverwarming of alleen als bijverwarming en gebruik je daarnaast nog een andere warmtebron?
 • Wil je ook dat de pelletkachel zorgt voor warm water in huis of geschiedt dit nog op de traditionele wijze?

 

Andere zaken om rekening mee te houden

Als je op deze vragen een goed antwoord kunt geven heb je al deels bepaald welke pelletkachel geschikt is voor jouw huishouden maar je bent er nog niet. Je kijkt voordat je de kachel aanschaft beter ook naar de volgende zaken.

 • Kies een betaalbare kachel. De duurste is niet altijd het beste voor jouw situatie en het dient wel binnen je budget te blijven.
 • Kies een pelletkachel die bij de andere spullen in huis past.
 • Bedenk goed of je de pelletkachel laat aansluiten op de centrale verwarming of dat je kiest voor een moederhaard in de woonkamer. Een ketel in de bijkeuken of garage behoort ook tot de mogelijkheden.
 • Tijdens het stoken maakt een pelletkachel wel wat geluid en dat is zeker meer dan bij een centrale verwarming het geval is. Zorg er daarom altijd voor dat je voor een kachel met voldoende vermogen kiest omdat deze anders vaak te hard dient te werken en daarmee ook voor meer geluidsoverlast zorg.

 

4. Rookgasafvoer pelletkachel

 

Omdat je met een pelletkachel hout stookt ontstaat er ook rook die op een veilige manier afgevoerd dient te worden. Deze afvoer kan op verschillende manieren plaatsvinden en het is verstandig om van tevoren eerst goed te kijken wat er allemaal mogelijk is en wat het beste voor jouw woning is. Zorg er altijd voor dat het veilig geregeld is. We noemen je vier manieren die geschikt zijn voor de rookgasafvoer van de pelletkachel.

 • Optie 1: kies voor een afvoer direct door de muur waarbij je een geveldoorvoer maakt.
 • Optie 2: je kunt een afvoer maken in de kamer zelf op zo’n 2 tot 3 meter in de hoogte en hierbij een geveldoorvoer of muurdoorvoer creëren.
 • Optie 3: maak een afvoer door een schuin of plat dak (indien nodig kan dit ook over meer verdiepingen).
 • Optie 4: gebruik een bestaand kanaal van een schoorsteen voor de afvoer.

 

Op de volgende afbeeldingen kun je zien hoe de genoemde aansluitingen eruit zien.

 

 

5. Onderhoud aan de Pelletkachel

 

Een pelletkachel behoeft uiteraard ook het nodige onderhoud zeker als je er zo lang mogelijk plezier van wilt hebben en de kachel het meeste rendement oplevert. Een pelletkachel werkt met zuurstof die naar het vuur gestuurd wordt zodat de kachel goed kan branden.

Als de kachel, nadat deze een poosje gebruikt is,vies begint te worden wordt er niet meer voldoende zuurstof naar het vuur gestuurd en vermindert de brandfunctie. In dit geval is de kachel toe aan een onderhoudsbeurt. Dit wordt ook door de kachel zelf gesignaleerd. Voor een onderhoudsbeurt van een pelletkachel hoef je geen bedrijf in te schakelen. Je kunt dit eenvoudig zelf doen omdat je overal goed bij kunt en de kachel zo ook prima kunt schoonmaken.  

 

6. Pellet kwaliteit

 

Pellets worden zoals gezegd gemaakt van geperst hout en kunnen zeker in kwaliteit verschillen. Er kunnen diverse soorten hout voor gebruikt worden en ook in verschillende combinaties. Als je op zoek bent naar goede pellets is het verstandig om te kiezen voor pellets die gemaakt worden door de fabrikant van de kachels. Dan weet je zeker dat ze ook goed branden en voldoende warmte zullen opleveren.

Europees keurmerk op pellets

Goede pellets worden voorzien van een keurmerk. Dit staat bekend onder de naam EN plus A1. Dit Europese keurmerk wordt alleen toegekend aan pellets die van een goede houtsoort gemaakt zijn. Bij bepaalde pellets kunnen tijdens de verbranding ervan chloorgassen vrijkomen die slecht zijn voor de gietijzeren en stalen delen van de kachel en deze dan ook kunnen beschadigen. Bovendien zijn chloorgassen niet gunstig voor het milieu. Je kunt kiezen voor licht of donker gekleurde pellets. Bij de laatste komen minder chloorgassen vrij waarbij de kachel ook mooier schoon blijft.

 

Klik op de afbeelding voor ons volledige overzicht pelletkachels en rookgasafvoeren.

 

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren